Jumaat, 7 Jun 2013

Teknik Belajar Yang Berkesan di Universiti

Salam.. Harini imah nk share satu ilmu yg amat berguna untuk adik-adik yg bakal ke menara gading. Tahniah kepada adik2 yg telah brjaya mndapat tawaran kemasukan ke  universiti tanahair sama ada IPTA ataupun IPTS. Sebelum memasuki alam universiti, ramai antara adik2 yg mesti ingin berimpian untuk mncapai gred pointer yg terbaik, dean's list bagai tu kan? Haaaa...insyaAllah harini imah ade solusinye.Ikut step2 di bawah:

1.BERSEDIA UNTUK BERUBAH
  
   Alam universiti adalah satu alam yg amat berlainan dari sekolah menengah dulu. CGPA yg akn dikira di universiti adalah trmasuk markah kuiz(on the spot tu, dik!) , mrkah lab report, markah mid semester exam and berbagai2 lagi yg telah ditetapkan oleh stiap universiti. Kalau kat sekolah mnengah, kite tggu SPM sebenar je kan? barula nk study last minit...memang, itu x dinafikan bagi sesetengah pelajar yg otak 'last minute' (macam imah dulu..haha.tp skarang da menyesal sumpah taubat lillah x buat dah sbb akhirnye result kantoi kat U..... >.<)



So, dont be last minute ye, adik2! >.<


2. BUAT PREVIEW TOPIC DULU SEBELUM LECTURER   AJAR

 Sebelum lecturer ajar sesuatu topic, adalah digalakkan untuk kite sndiri baca dulu topic tu sbelum msuk dlm kelas. Baca ringkas je, xperlula nk wat research bagai..haha(mcm saintis pulak! xD) Xpaham xpe...coz ape yg kite xphm tu boleh la tnye lecturer dlm kelas nnti later on.. Secara x langsung, kite lebih memahaminye secara mndalam and lebih baik drpd  jika kite msuk kelas tnpe ape2 persediaan.





Haa...sebagai contoh, bagi sesiapa yg ambil subjek Bios Logos, bacala dulu topik yg akn diajar oleh lecturer korang dlm buku teks yg telah dibeli. Penat2 je engkorang beli hrge mahal2 tp rugi taw xbukak. Gmbar di atas adalah gmbar buku Biologi Campbell 9th Edition yg digunakan oleh imah masa sem 1 dulu kat cfs :3


3.  BUAT POSTVIEW TOPIC SELEPAS LECTURER AJAR

Haaa... yg ni imah nk tekankan sangat2. Selepas lecturer ajar sesuatu topic tu, adalah WAJIB (diulang !! WAJIB!!) untuk kite study balik topic yg dah blajar tu pada malam harinya. siapkan latihan yg lecturer bagi haritu jugak sebab ini akan boost kan lagi minda kite tntang ape yg kite blajar haritu. Kalau ade homework lain yg prlu disiapkan, luangkan sedikit masa untuk wat jugak postview topic itu. 


4. SET KAN MINDA: BELAJAR UNTUK MENCARI ILMU, BUKAN UNTUK MENGEJAR POINTER

Dan last but not least,, kite mestilah set kan dalam minda, tajdid niat, bahawa kite dok kat U ni adalah niat mencari ilmu kerana Allah, bukan semata-mata nak kejar pointer. Secara x langsung, pabila kite sibuk mencari ilmu kerana Allah, pointer tu sendiri akan kejar kite... ^_^. bagi teknik keempat ni, imah credits to Bro Ahmad Kamil , sebab masa mule2 imah msuk cfs, imah tnye soalan kat group fb: camne nk dpt pointer tinggi kat uia? N then mcm tula jawapan beliau----> Belajar untuk mencari ilmu, bukan untuk mengejar pointer ^_^(haha..teringat zaman mule2 nk msuk cfs kat group fb dulu..mcm ape tah tnye mcm2 kat senior. naseb bek senior smua sporting2 blaka jawab :P)


OK,, 4 teknik ni saja lah yg imah dpt kongsi ngan adik2. byk lagi teknik yg berkesan ( gi google sndiri! haha :P) Sbelum mengakhiri penulisan imah yg x brape btul grammar BM ni, (maklumla da lama x blaja BM :P ) , mari kita hayati kata-kata Imam AL-Ghazali ni tentang ilmu:









28 ulasan:

  1. dah lama tak pegang buku Campbell..hu..hu..thanks for sharing

    BalasPadam
  2. haha. samala. da berhabuk pun buku campbell tu dok dlm almari. tunggu last sem baru blaja bio balik. >.<

    BalasPadam
  3. salam..follow back..:-)..nice entry..amat berguna..hehe

    BalasPadam
  4. wasalam.. done follow nur naa'irah :). Alhamdulillah^^

    BalasPadam
  5. Hihi saya paling suka study last minit tu haa. Ini pon dah semester akhir dah ni. Masih dalam minggu exam. Erm gudluck to you. Follow sini :)

    BalasPadam
  6. @siti suraya hehe. tau xpe. slalu amalkan last minit jgak tp skarang berjinak2 nk jadi constant. gud luck exam! ^___^

    BalasPadam
  7. betul tu, bljr kerana ilmu, bukan kerana pointer..

    BalasPadam
  8. Nice for sharing friend :)
    Oya follow done #43 ditunggu follow baliknya di http://marneskliker.blogspot.com
    salam kenal dan sukes selalu

    BalasPadam
  9. @Marnes Clicker Alhamdulillah^^. salam kenal juga :)

    BalasPadam
  10. terima kasih . sangat2 berguna . best la blog ni . banyak info yang best2 . baguih naaa ;p

    BalasPadam
  11. perkongsian yang baik.. :D

    BalasPadam
  12. @Cek Nad sama2. nanti cek dtg la lg berkunjung cni. insyaAllah akn ada info yg bguih lg pd masa hdpn ^^

    BalasPadam
  13. NICE SHARING. BTW, BALAS KUNJUNGAN

    BalasPadam
  14. @Isabel Diaz Alhamdulillah. trima kasih sudi kunjung^^

    BalasPadam
  15. masa Haw dulu main belasah je.. takde kaedah khusus.. yg penting faham & boleh buat.. alhamdulillah berjaya!

    BalasPadam
  16. @Haw heee..ade sesetengah org mcm haw mmg boleh fhm cepat. imah xleh study last minute.kena constant jugak^^

    BalasPadam
  17. gud luck..

    Tolong doakan untuk sahabat ejulz yg tgh tenat ni k.. terima kasih "Doakan untuk dia"

    BalasPadam
  18. Aduh... Giorgio skang ni pn tgh wt assignmnt last minute... hu3... help me... (-_-)"

    BalasPadam
  19. @ejulz ok, insyaALLAH. mudah-mudahan dia cepat sembuh..amin!

    BalasPadam
  20. @Giorgio Izas huuu..buatla asignment tu dulu. tinggalkan blog kejap :P . len kali jadikan teladan, xpayah dah wat last minute..hehe.

    BalasPadam
  21. no 2 tu agar sukar untuk dilaksanakan ..hehehhhe XD y lain ok..insyaAllah :)

    BalasPadam

Silalah komen. Sebarang pertanyaan akan dijawab secepat yang mungkin! (=^.^=)