jom beli aksesori kucing di kedai kami :D .Dari bath tub, laser, terowong hinggalah ke baju dan topi kucing, semuanya pasti membuatkan meow anda tersenyum puas! ^_^ . search facebook ------> Ieyma Cat Accessories

Jumaat, 7 Jun 2013

Teknik Belajar Yang Berkesan di Universiti

Salam.. Harini imah nk share satu ilmu yg amat berguna untuk adik-adik yg bakal ke menara gading. Tahniah kepada adik2 yg telah brjaya mndapat tawaran kemasukan ke  universiti tanahair sama ada IPTA ataupun IPTS. Sebelum memasuki alam universiti, ramai antara adik2 yg mesti ingin berimpian untuk mncapai gred pointer yg terbaik, dean's list bagai tu kan? Haaaa...insyaAllah harini imah ade solusinye.Ikut step2 di bawah:

1.BERSEDIA UNTUK BERUBAH
  
   Alam universiti adalah satu alam yg amat berlainan dari sekolah menengah dulu. CGPA yg akn dikira di universiti adalah trmasuk markah kuiz(on the spot tu, dik!) , mrkah lab report, markah mid semester exam and berbagai2 lagi yg telah ditetapkan oleh stiap universiti. Kalau kat sekolah mnengah, kite tggu SPM sebenar je kan? barula nk study last minit...memang, itu x dinafikan bagi sesetengah pelajar yg otak 'last minute' (macam imah dulu..haha.tp skarang da menyesal sumpah taubat lillah x buat dah sbb akhirnye result kantoi kat U..... >.<)



So, dont be last minute ye, adik2! >.<


2. BUAT PREVIEW TOPIC DULU SEBELUM LECTURER   AJAR

 Sebelum lecturer ajar sesuatu topic, adalah digalakkan untuk kite sndiri baca dulu topic tu sbelum msuk dlm kelas. Baca ringkas je, xperlula nk wat research bagai..haha(mcm saintis pulak! xD) Xpaham xpe...coz ape yg kite xphm tu boleh la tnye lecturer dlm kelas nnti later on.. Secara x langsung, kite lebih memahaminye secara mndalam and lebih baik drpd  jika kite msuk kelas tnpe ape2 persediaan.





Haa...sebagai contoh, bagi sesiapa yg ambil subjek Bios Logos, bacala dulu topik yg akn diajar oleh lecturer korang dlm buku teks yg telah dibeli. Penat2 je engkorang beli hrge mahal2 tp rugi taw xbukak. Gmbar di atas adalah gmbar buku Biologi Campbell 9th Edition yg digunakan oleh imah masa sem 1 dulu kat cfs :3


3.  BUAT POSTVIEW TOPIC SELEPAS LECTURER AJAR

Haaa... yg ni imah nk tekankan sangat2. Selepas lecturer ajar sesuatu topic tu, adalah WAJIB (diulang !! WAJIB!!) untuk kite study balik topic yg dah blajar tu pada malam harinya. siapkan latihan yg lecturer bagi haritu jugak sebab ini akan boost kan lagi minda kite tntang ape yg kite blajar haritu. Kalau ade homework lain yg prlu disiapkan, luangkan sedikit masa untuk wat jugak postview topic itu. 


4. SET KAN MINDA: BELAJAR UNTUK MENCARI ILMU, BUKAN UNTUK MENGEJAR POINTER

Dan last but not least,, kite mestilah set kan dalam minda, tajdid niat, bahawa kite dok kat U ni adalah niat mencari ilmu kerana Allah, bukan semata-mata nak kejar pointer. Secara x langsung, pabila kite sibuk mencari ilmu kerana Allah, pointer tu sendiri akan kejar kite... ^_^. bagi teknik keempat ni, imah credits to Bro Ahmad Kamil , sebab masa mule2 imah msuk cfs, imah tnye soalan kat group fb: camne nk dpt pointer tinggi kat uia? N then mcm tula jawapan beliau----> Belajar untuk mencari ilmu, bukan untuk mengejar pointer ^_^(haha..teringat zaman mule2 nk msuk cfs kat group fb dulu..mcm ape tah tnye mcm2 kat senior. naseb bek senior smua sporting2 blaka jawab :P)


OK,, 4 teknik ni saja lah yg imah dpt kongsi ngan adik2. byk lagi teknik yg berkesan ( gi google sndiri! haha :P) Sbelum mengakhiri penulisan imah yg x brape btul grammar BM ni, (maklumla da lama x blaja BM :P ) , mari kita hayati kata-kata Imam AL-Ghazali ni tentang ilmu:









28 ulasan:

Muhammad Zul Fahmi berkata...

dah lama tak pegang buku Campbell..hu..hu..thanks for sharing

Myss Ammi berkata...

haha. samala. da berhabuk pun buku campbell tu dok dlm almari. tunggu last sem baru blaja bio balik. >.<

nur naa'irah berkata...

salam..follow back..:-)..nice entry..amat berguna..hehe

Myss Ammi berkata...

wasalam.. done follow nur naa'irah :). Alhamdulillah^^

siti suraya berkata...

Hihi saya paling suka study last minit tu haa. Ini pon dah semester akhir dah ni. Masih dalam minggu exam. Erm gudluck to you. Follow sini :)

Myss Ammi berkata...

@siti suraya hehe. tau xpe. slalu amalkan last minit jgak tp skarang berjinak2 nk jadi constant. gud luck exam! ^___^

najiah shaharain berkata...

info yg berguna...:P

Myss Ammi berkata...

@najiah shaharain Alhamdulillah..hikhik >,<

Miss Za berkata...

betul tu, bljr kerana ilmu, bukan kerana pointer..

Myss Ammi berkata...

@Miss Za yup. thats rite!! >.<

Marnes Clicker berkata...

Nice for sharing friend :)
Oya follow done #43 ditunggu follow baliknya di http://marneskliker.blogspot.com
salam kenal dan sukes selalu

Myss Ammi berkata...

@Marnes Clicker Alhamdulillah^^. salam kenal juga :)

Cek Nad berkata...

terima kasih . sangat2 berguna . best la blog ni . banyak info yang best2 . baguih naaa ;p

heirizalieyana berkata...

good information

Mizz Aiza berkata...

perkongsian yang baik.. :D

Myss Ammi berkata...

@Cek Nad sama2. nanti cek dtg la lg berkunjung cni. insyaAllah akn ada info yg bguih lg pd masa hdpn ^^

Myss Ammi berkata...

@heirizalieyana Alhamdulillah^^

Myss Ammi berkata...

@Mizz Aiza Alhamdulillah :D

Isabel Diaz berkata...

NICE SHARING. BTW, BALAS KUNJUNGAN

Myss Ammi berkata...

@Isabel Diaz Alhamdulillah. trima kasih sudi kunjung^^

Haw berkata...

masa Haw dulu main belasah je.. takde kaedah khusus.. yg penting faham & boleh buat.. alhamdulillah berjaya!

Myss Ammi berkata...

@Haw heee..ade sesetengah org mcm haw mmg boleh fhm cepat. imah xleh study last minute.kena constant jugak^^

ejulz berkata...

gud luck..

Tolong doakan untuk sahabat ejulz yg tgh tenat ni k.. terima kasih "Doakan untuk dia"

Giorgio Izas berkata...

Aduh... Giorgio skang ni pn tgh wt assignmnt last minute... hu3... help me... (-_-)"

Myss Ammi berkata...

@ejulz ok, insyaALLAH. mudah-mudahan dia cepat sembuh..amin!

Myss Ammi berkata...

@Giorgio Izas huuu..buatla asignment tu dulu. tinggalkan blog kejap :P . len kali jadikan teladan, xpayah dah wat last minute..hehe.

AiSyA LiEzA berkata...

no 2 tu agar sukar untuk dilaksanakan ..hehehhhe XD y lain ok..insyaAllah :)

Myss Ammi berkata...

@AiSyA LiEzA insyaAllah :)