jom beli aksesori kucing di kedai kami :D .Dari bath tub, laser, terowong hinggalah ke baju dan topi kucing, semuanya pasti membuatkan meow anda tersenyum puas! ^_^ . search facebook ------> Ieyma Cat Accessories

Jumaat, 2 Ogos 2013

Back To The Future Review (Best Retro Movie Ever!!!)

Assalamualaikum..
Wahwahwah.. dh lama imah tinggalkan alam berblogging ni. tngok dlm sebulan lebih dh x post entry bru..huk2. ni pun bru nk bukak blog sbb nk tngok GA yg imah join aritu.. and jengjengjeng!! Guess what??! Imah terpilih dpt jadi antara pemenang bertuah dan hadiahnye ialah------> Bloglist kekal drpd blog Cik Chenta . :DD .Hehe. Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi. Okay, hari ni imah nk kongsi sikit ngan korang tntang satu cerita sains fiksyen berunsur komedi yg amat best. Cerita ni imah tngok da lama dah, tp yg awesome nye, imah slalu ulang tengok crite ni berdozen-dozen kali sbb imah suke tngok cara cerita tu diolah. sampai hubby imah pn naik bosan imah asyik tngok crite tu je.. hee (actually, hubby imah yg mule prkenalkan crite ni taw :P ). crita ni bertajuk Back To The Future. Korang pnah tngok x? hehe. crita ni da lama dah.. tahun 1980. pelakon2 dye handsome2 n cute2, tp skarang plakon dye dh tua. sbelum brmula, meh imah crite serba sedikit pasal sinopsis crite ni.




Seorang plajar highschool bernama Marty Mcfly berkawan dgn seorang saintis brnama Dr Emmet Brown. Saintis ni telah mncipta satu mesin masa yg diperbuat drpd kereta Delorean. Satu hari semasa Dr Emmet hndak mggunakan mesin masa tu, dia telah ditembak mati oleh sekumpulan pengganas Libya. Time tu, Marty ada di tempat kjadian. Stelah Dr Emmet ditembak, pengganas tu terus mngejar Marty dan akhirnye Marty brjaya melarikan diri dgn memandu kereta Delorean yg dicipta oleh Dr Emmet tu.. n tnpa disedarinya, Marty telah membawa dirinya ke tahun 1955 di mana dye pun blum lahir lg time tu. N bermulalah pengembaraan Marty di mana dye terserempak dgn mak dan ayah dye pd masa muda... (cerita selanjutnye, tngok sendiri!! hehe :P )

Meh imah tnjukkan gmbar pelakon2 utama crite ni. Sbelah kiri gmba dyorang pada wktu filem tu ditayangkan ( tahun 1986) dan sbelah kanan gambar dyorang masa sekarang ( tahun 2013)

1. Pelakon utama: Michael J. Fox sebagai Marty Mcfly




2. Cristopher Lloyd sebagai Dr. Emmet Brown


3. Crispin Glover sebagai George Mcfly (Bapa Marty)




4. Lea Thompson sebagai Lorraine Mcfly (Mak Marty)




5. Thomas F. Wilson sebagai Biff Tannen (watak jahat dlm crita ni)




6. Claudia Wells sebagai Jennifer Parker (girlfriend Marty)


OK.. kalau kite tngok..mmg nampak perbezaan antara gmbar sbelah kanan n sbelah kiri. Ya, mmg imah x nafi kan, mule2 imah tngok crite ni ingatkan crite baru, so actor n actress dye yg muda2 la kan..handsome n cute2 sgt! research punye research..gugel punye gugel..rupe2 nye crita ni da lama. tahun 1980 punye crite..pelakon dye sekarang pon dah tua2. huhu. Oleh itu, sbagai hamba Allah, kita kena sentiasa ingat, bahawa, kita x selama-lamanye akn kekal muda. Ajal sampai kpd kite bile2 masa saja yg Allah nk. Persoalannye, sudahkah kite bersedia utk kmbali kpdNya? Subhanallah...

P/S: Sekarang pelakon Michael J. Fox telah disahkan menghidap pnyakit Parkinson. Beliau tlh mnubuhkan stu organization Parkinson. kalau tengok dlm lakonannya kat dlm cerita Back To The Future ni, nampak tangkas dan aktif lakonannya..x sangka kena pnyakit Parkinson pulak wktu dye tua :(. Satu lagi, fyi, pelakon Claudia Wells adalah aktres kelahiran Malaysia *tepuk tgn cket...mihmihmih*

Antara adegan kelakar dlm cerita ni:


Gmbar di atas adalah di mana George Mcfly ingin memikat Lorraine..tetapi oleh krana trlalu gugup n takut di reject,, sepatutnye parkataan yg diucapkan ' I am your DESTINY ' telah tersilap mnjadi ' I am your DENSITY ' . hahaha...kelakar! :P

Kesimpulannye, imah sarankan kpd sesiapa yg berminat crita sains fiksyen yg berunsur komedi, download lah cerita ni taw. xkan ruginye...mmg BEST!!! crita ni dah lama, so korang gugel je..mesti ada nye kat tenet kalau nk download. crite ni ade sampai part 3 taw. download kesemuanya. dijamin anda akn slalu tngok crita ni berulang2 kali mcm imah..hehe.ok ADIOSS! Kite jmpe di entry lain pulak yer~ >.<

24 ulasan:

dyne berkata...

ye baby. keep watching tht movie yer...

Myss Ammi berkata...

@dyne ok...hahaha :P

Harith Iskandar berkata...

sy pon mmg suke tgk citer ni dulu.ade la ulang 2 3 kali jugak la.tp skrg dh xbaper minat sgt dah sbb dok tgk citer2 yg baru lah pulak :)

Mr D berkata...

Mmg kelakar :D

Myss Ammi berkata...

@Harith Iskandar oh..hehe. imah dok ulang tayang crita ni byk2 kali. serius xbosan, smpai crite baru pn xdan nk tngok >.<

Myss Ammi berkata...

@Mr D yup. try lah tngok. haha >.<

ejulz berkata...

Tahniah.. :)

Myss Ammi berkata...

@ejulz thankz ;)

Muhammad Noor Firdaus iskandar BIn Haji Bashah berkata...

Assalammualaikum, tahniah tahniah sebab menang, errmm filem btf tu memang fav is sejak kecik kecik lagi, best dan satu-satunya filem inpirasi is ke dunia nerd.

iskandarx[dot]com

Myss Ammi berkata...

@Muhammad Noor Firdaus iskandar BIn Haji Bashah walaikumsalam. tenkiu2.hehe. waaa yeke?? hehe sama la kite >.<

Syazary berkata...

Dah berapa lama punya cerita ni. tapi tetap best jalan cite die.. ^_^

Myss Ammi berkata...

@Syazary yup, btul tu >.<

Puteeeeri berkata...

Cen best :)

Myss Ammi berkata...

@Puteeeeri yup. mmg best. try la tengok :)

Nadratul Syazwana berkata...

Da pernah tengok cite ni. Beshhh (Y)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata...

tahniah adik.. macam menarik ni..

Sop berkata...

suka gak citer ni dulu :)

Myss Ammi berkata...

@Nadratul Syazwana kannn? hehe

Myss Ammi berkata...

@Mizz Aiza (Dunia Kecil) hihi tq kak aiza >.<

Myss Ammi berkata...

@Sop hehe. crite ni da lama tp still best kn, sop >.<

Love Rain Admin berkata...

nuffed :)

Myss Ammi berkata...

@Love Rain Admin :)

SAEBLOG berkata...

Bagus postnya sob...

Myss Ammi berkata...

@SAEBLOG makasih ya gan.. :)